Het nieuwe Craft CMS 4 Beta is uit!

Craft 4 alt

Slide out paneel

Het is nu ook mogelijk om een entry te editen vanuit een lijst, zonder deze te openen. Je dubbelklikt dan op het groene bolletje van een entry in de inhoudslijst van een bepaalde sectie en er schuift aan de rechterkant een paneel in beeld waar je direct aanpassingen kunt doen. Na opslaan sluit dit paneel weer. Erg handig. De panelen ondersteunen ook concepten en automatisch opslaan.

Gebruiksvriendelijkheid

Sneller ladieda

Het CMS zal weer sneller gaan werken dan eerdere versies, ook bij complexe matrix-velden. Dit heeft te maken met de verbeterde architectuur onder de motorkap. Ook wordt er vanaf nu alleen nog PHP 8 gebruikt wat ook qua security en performance een goeie stap is.

Beter zoeken en filteren

In de overzichten binnen Inhoud is het nu mogelijk om te filteren. Ook is het mogelijk om naast de secties ook snelkoppelingen in te richten naar bepaalde zoekresultaten of filteringen.

Gebruikers management

Adressen

Gebruikers kunnen nu hun eigen adressen bewerken, waarnaar kan worden verwezen door plug-ins zoals Craft Commerce.

Volledige naam

Bij gebruikers wordt er vanaf Craft CMS 4 gebruik gemaakt van één elke veld Volledige naam, in plaats van aparte velden Voornaam en Achternaam. De voor en achternamen worden automatisch losgehaald aan de voorkant van een website of webapplicatie.

Inactieve gebruikers

Het is nu mogelijk om gebruikers te beheren die een persoon of entiteit vertegenwoordigen, maar niet echt inloggegevens hebben.

Uitgebreide ondersteuning voor landinstellingen voor opmaak

Gebruikers kunnen nu hun opmaak landinstelling instellen op elke bekende landinstelling; niet alleen die waarvoor het bedieningspaneel is vertaald.

Zoekveld met filteroptie

Bestanden

Transform filesystem verbeterd

Het is mogelijk om de mappen waar de bronbestanden zoals afbeeldingen worden geplaatst niet direct benaderbaar zijn via de browser. De afgebakken afbeeldingen kunnen op een aparte plek worden opgeslagen waardoor alles beter opgeruimd blijft.

Focuspunt makkelijker in te stellen

Het is nu mogelijk om het focuspunt van afbeeldingen makkelijker te bewerken direct vanuit het preview venster.

Alt tags

Afbeeldingen krijgen nu standaard al een alt tag meegestuurd. Vroeger moest dit apart worden ingesteld.

Filter toepassen

Voor ons programmeurs

Voor ons als programmeurs:

  • Craft vereist nu PHP 8, waardoor ontwikkelaars veilig kunnen profiteren van verschillende nieuwe taalfuncties.
  • Laravel Collections is geïmplementeerd. Zaken als eager loading is daarmee verbeterd.
  • Craft bevat nu een ingebouwd veldtype "Geld" en een nieuw |money Twig-filter.
  • Architectuur voor image transforms aangepast, zodat het makkelijker is om externe image transforms te gebruiken en de standaard image transform via GD/ImageMagick overrulen.
  • Hetzelfde conditie raamwerk dat wordt gebruikt door element index filters en veldcondities kan worden uitgebreid voor een verscheidenheid aan nieuwe use-cases.
  • Craft verstuurt nu e-mails met Symfony Mailer in plaats van met Swift Mailer.
  • PSR-3-logging met Monolog wordt nu ook ondersteunt.

Overstappen?

Wij raden onze klanten aan om niet direct over te stappen naar de nieuwe versie, maar even geduld te hebben tot iedereen een beter beeld heeft. Er zullen nog kinderziektes zijn en allerhande plugins ook de custom plugins zullen ook omgebouwd moeten worden om geschikt te zijn voor de nieuwe versie.

Craftcms4 slide out paneel

Conditionele velden

Een hele interessante nieuwe feature in Craft CMS 4 is conditionele velden. Het betekent dus dat we het CMS voor de eindgebruiker zo kunnen inrichten dat bepaalde velden alleen worden getoond als ze nodig zijn vanuit een bepaalde keuze in een ander veld. Wil je bijvoorbeeld bij een blogpost geen afbeelding hebben, dan wordt het upload veld niet getoond.

Pas als je een lichtknop omzet, wordt het veld wel getoond. Dit heeft als voordeel dat de interface veel cleaner zal zijn en gebruiksvriendelijker. Je hoeft je dan niet door allemaal velden heen te worstelen waarvan niet precies duidelijk is waarvoor het nodig is.

Binnen conditionele velden is ook beter af te bakenen welke gerelateerde items getoond worden en welke niet.

Conditioneel veld ingeklapt
Conditioneel veld uitgeklapt

Schets categorieën

Categorieën kunnen nu ook schetsen zijn, net als gewone entries.

Concepten notificatie

Niet opgeslagen entries of concepten krijgen extra notificatie.

Wil je meer weten over de nieuwe versie van Craft CMS?

Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.