Cloud4Ukraine

Samen met vele hosters, cloud providers en IT bedrijven, hebben wij ons aangesloten bij het initiatief van de Dutch Cloud Community. Cloud4Ukraine biedt Oekraïense cloud en hosting collega's steun zodat ze kunnen blijven opereren. Als community staan we voor vrij, open en toegankelijk internet. En samen kunnen we dat ook voor Oekraïne in deze moeilijke tijden waarmaken.

Lees hieronder meer over wat de Nederlandse hosters voor Oekraïne doen.


Cloud4ukraine4

Als professional in de internet sector weet de Dutch Cloud Community beter dan wie dan ook hoe belangrijk de vitale infrastructuur van het internet is. Als de internet diensten stoppen, kan een land niet meer functioneren. Daarom hebben ze het initiatief Cloud4Ukraine opgestart om de Oekraïnse hosters en cloud providers te helpen.

Samen Oekraïne helpen met onze expertise

Vorige week dinsdag heeft de Social Responsibility werkgroep een call georganiseerd, en is de actie Cloud4Ukraine opgezet. Hosters, cloud providers en IT'ers kunnen, met de expertise infrastructuur die ze hebben, een belangrijke bijdrage leveren om Oekraïnse collega’s te helpen tijdens de donkerste dagen van hun geschiedenis.

Bedrijven uit de sector stellen hun infrastructuur beschikbaar om collega’s uit Oekraïne te helpen de bedrijfsvoering voort te zetten, ook wanneer hun eigen infra niet meer bereikbaar is. Het aanbod bestaat onder andere uit server space, backups, storage, VPS’en, IP space en datacenter diensten. Een breed aanbod, wat past bij de net zo brede sector.

In één dag tijd hebben zo’n 50 bedrijven hun hulp aangeboden waarmee Cloud4Ukraine direct over alle kennis beschikt om de Oekraïense sector op de been te houden. Het lastigste is alleen om de boodschap bij de doelgroep krijgen. Er wordt een breed scala aan kanalen ingezet om het aanbod te verspreiden. Zo is op Twitter contact gezocht met de Oekraïense president Zelensky en zijn ministers, mailings lists gebruikt en berichten geplaatst in de community Facebook-groepen van ICANN.

Hoe het werkt

De Dutch Cloud Community heeft een proces ingericht om aanvragen in behandeling te nemen: Ze verifiëren eerst de legitimiteit van de aanvrager. Dit wordt gedaan door het NCSC en het Team High Tech Crimes van de politie. Daarna wordt er gekeken naar welke technische hulp er nodig is.

Er wordt heel duidelijk gemaakt dat er alleen diensten geleverd worden die wettelijk zijn toegestaan, en er wordt ook geen content gehost die niet mag van de Nederlandse wet.

Wanneer een aanvraag helemaal klaar voor processing is, komt deze in het Slack-kanaal terecht waar de aanvraag wordt opgepakt door bedrijven uit de Cloud4Ukraine community. De Dutch Cloud Community bewaakt dan de voortgang en helpt waar nodig met de communicatie.

Jouw bijdrage is van harte welkom

Dagelijks sluiten nieuwe bedrijven zich aan bij Cloud4Ukraine. Er is ook al hulp aangeboden vanuit Duitsland indien nodig. Inmiddels is het aanbod zo groot dat alle aanvragen die sinds vorige week donderdag binnenkomen snel in behandeling genomen kunnen worden. De grootste uitdaging de komende dagen/weken is nu nog om ervoor te zorgen dat de mensen die hulp nodig hebben, de weg naar Cloud4Ukraine weten te vinden.

Hiermee kan iedereen helpen. Deze pagina bevat alle informatie over het initiatief in het Engels en het Oekraïens https://dutchcloudcommunity.nl/community/cloud4ukraine/ en we willen je vragen de link via sociale media te delen om het aanbod zo snel mogelijk bij de doelgroep te krijgen.

Wil je je ook aansluiten bij Cloud4Ukraine, mail dan naar ukraine@dutchcloudcommunity.nl.

Als community staan we voor vrij, open en toegankelijk internet. En samen kunnen we dat ook voor Oekraïne in deze moeilijke tijden waarmaken.

Loading icon